Impulsem el petit talent científic a l’escola

(Article publicat a EL FAR, maig 2018)

Recentment hem fet a Esplugues el Fòrum dels Petits Talents Científics, una iniciativa que per primera vegada impulsem des de l’Ajuntament, en col·laboració amb la Fundació Catalana per la Recerca, el Centre de Recursos Pedagògics i les escoles de primària. Hem pogut compartir amb els nens i nenes de 3er, 5è i 6è de primària l’exposició dels treballs de recerca científica que aquest curs han treballat a les aules.

Amb aquest projecte formatiu volem promoure el talent científic entre els nois i noies, i facilitar que tinguin noves oportunitats d’experimentar, indagar i despertar la seva curiositat per les ciències. Volem que s’interessin per carreres científiques o estudis professionals que tinguin la ciència en el centre del seu interès. Parlem, però, de la ciència en sentit ampli: des de les humanitats o les ciències socials a la tecnologia. Amb independència de la disciplina, és important que puguin qüestionar-se tot el que tenen davant i que tinguin inquietud de conèixer l‘origen i el perquè de totes les coses.

La investigadora científica i Premi Nobel Marie Curie deia: "Un científic al seu laboratori no és només un tècnic: és també un nen col·locat davant fenòmens naturals que l'impressionen com un conte de fades".

Amb la presentació dels seus treballs, l’alumnat va demostrar que efectivament havien passat bones estones treballant en grup fent de ‘petits científics’. Nens i nenes que han gaudit aprenent, i que han après gaudint, estudiant fenòmens tan diversos com ara els grumolls que es fan amb el cacau, la resistència del paper, els materials que suren a l’aigua, o bé per què el sucre es dissol a l’aigua.

Amb accions com aquesta, volem fomentar entre la infància la inquietud per aprendre i la curiositat per conèixer. I, sens dubte, volem formar ciutadans i ciutadanes desperts, amb esperit obert, lliure i crític, que puguin esdevenir el futur talent d’Esplugues.

Enllaços de l'Ajuntament

twitter icon flickr icon youtube icon