Els esforços titànics del municipalisme

(Article publicat a EL FAR, novembre 2013)

Històricament, el municipalisme ha hagut de fer front a problemes estructurals endèmics de les seves ciutats sense els recursos econòmics adients ni les competències corresponents. I ho ha hagut de fer, com a Administració de proximitat que és, per garantir serveis bàsics demandats per la ciutadania: educació, salut, seguretat, etc.

Doncs bé, aquests esforços històrics s’estan multiplicant als darrers anys amb motiu d’aquesta crisi econòmica. I malgrat que els ajuntaments són l’Administració pública de l’Estat que millor han fet els deures en aquests moments de dificultats econòmiques i que menys dèficit exhibeixen de lluny, sembla que hauran de continuar fent esforços titànics per garantir les polítiques de benestar, i per contrarestar les retallades de l’Estat i de la Generalitat.

Al Baix Llobregat tenim un exemple molt clar amb les beques menjador. Davant la insuficient aportació econòmica de la Generalitat, ajuntaments com el d’Esplugues garantirem que aquest curs cap família que compleixi els criteris per accedir a una ajuda, es quedi sense beca. I així fem també amb les places d’escola bressol i les de l’Escola Municipal de Música, o amb les subvencions per poder tirar endavant centres de treball i d’atenció a persones amb discapacitat, com la Fundació Proa de la nostra ciutat.

Aguditzant l’enginy per aplicar mesures d’estalvi i d’eficiència, a Esplugues hem aconseguit que el Pressupost del 2014 augmenti un 5,6% les partides socials i un 9,6% les de promoció econòmica, tot i congelar, per segon any consecutiu, els impostos i taxes municipals.

Un cop més, el municipalisme ha de sortir al rescat de l’Estat del benestar. Però cada vegada, això es fa més difícil de sostenir. Per això, en la línia del que demana la Federació de Municipis de Catalunya, es fa indispensable una Llei de Finançament Local a Catalunya que contempli l’establiment de les garanties perquè els Ajuntaments puguin prestar les seves competències amb els recursos necessaris. I també, amb les condicions adients per garantir la qualitat i el serveis a la ciutadania.

Enllaços de l'Ajuntament

twitter icon flickr icon youtube icon