Aposta irrenunciable per les escoles bressol

(Article publicat a EL FAR, octubre 2013)

Entre les diferents retallades socials, i concretament educatives, que hem patit en els darrers anys per part de la Generalitat, les que han afectat les escoles bressol han estat especialment preocupants. Per la quantia (en pocs anys, ha rebaixat la seva aportació de 1.800 euros a 875 euros per alumne i per a aquest curs ha anunciat que l’aportació serà 0) i perquè suposa posar en qüestió un model pel qual venim apostant decididament molts ajuntaments —el d’Esplugues va ser-ne un dels primers— com a part irrenunciable d’un mínim estat del benestar que volem conservar.

Per això, davant la gravetat de la baixada de la part subvencionada per la Generalitat per garantir places d’escola bressol públiques, ajuntaments com el d’Esplugues estem fent autèntics esforços per mantenir, en quantitat i en qualitat, un servei que creiem essencial per diverses raons. Primer, perquè permet conciliar la vida personal, laboral i familiar a totes les famílies amb infants de menys de 3 anys, i no només a aquelles que poden pagar una plaça de llar d’infants privada.

I, també, perquè suposa un enriquiment, des del punt de vista educatiu, d’aquests nens i nenes, els proporciona les bases que els facin avançar en les relacions amb els altres, en el desenvolupament del llenguatge oral i el coneixement progressiu del seu entorn, i els inicia en la seva autonomia i en l'adquisició d'hàbits de comportament.

Per tot això, les administracions que hem cregut, des del primer moment, en aquest model no podem abandonar-lo, ni tampoc carregar tot l’esforç en les famílies. A Esplugues, tot i haver ampliat alguns serveis, hem mantingut el mateix preu públic que el curs anterior —un dels més econòmics de la comarca, i probablement del país— i hem augmentat els ajuts per afavorir que les famílies amb menys recursos no se’n quedin fora. Perquè pensem que les escoles bressol han de ser un dret de tothom.

Enllaços de l'Ajuntament

twitter icon flickr icon youtube icon