Cap nen amb carències nutritives

(Article publicat a EL FAR, juny de 2013)

L’espiral de problemes socials que està comportant aquesta crisi financera i econòmica ha arribat a un punt que cap administració pot admetre: posar en entredit el benestar i el correcte creixement dels nostres infants. Tot i que no es tracta, ni molt menys, d’una situació generalitzada, els casos de malnutrició infantil a Catalunya que s’estan denunciant darrerament des d’entitats, escoles i mitjans de comunicació ens han de posar en alerta màxima per evitar que cap infant passi gana.

I en aquesta tasca s’han d’implicar totes les administracions públiques. Quan el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir fa pocs dies que "on no arriben les escoles, normalment arriben els serveis socials” i “malauradament no tenim els recursos necessaris per arribar a tot arreu", va delegar en els ajuntaments la responsabilitat de cobrir aquestes carències.

És cert que des dels serveis socials municipals, i també des de les entitats del tercer sector, es treballa intensament per posar remei a tots els casos en els quals hi hagi un risc d’exclusió social, i encara més si això afecta els infants. A Esplugues, i a tot el Baix Llobregat, gràcies al Consell Comarcal, s’estan fent més esforços que mai per cobrir les beques menjador a les famílies amb més necessitats. I a més, comptem amb la col·laboració de tres entitats (Cáritas, Creu Roja i Associació Cristiana Vida) que gestionen el Programa d’Aliments, molts d’ells aportats per la ciutadania d’Esplugues, que atén unes 400 famílies de la ciutat.

Però també és cert que només des dels ajuntaments –que ja cobrim molts forats que no són de la nostra competència– i des del voluntariat no es pot resoldre un problema tan greu. La Generalitat no pot deixar d’actuar en un aspecte tan crucial, per molt que els recursos siguin limitats. És una qüestió de prioritats, i els drets dels menors haurien de passar per sobre de tot.

Enllaços de l'Ajuntament

twitter icon flickr icon youtube icon