L'esperança per sortir de la crisi està en les polítiques justes i socials

(Article publicat a CRÒNICA DE LA VIDA D'ESPLUGUES, juny 2013)

Si hi ha una cosa que ha demostrat aquest país sobradament és la seva capacitat per sortir endavant malgrat les dificultats de tot tipus per les quals ha hagut de travessar. Gràcies, sobretot, al potencial humà que atresora i a la seva capacitat de superació davant les adversitats. És cert que portem anys de travessia per un desert econòmic, que, a més, està generant grans injustícies socials, com el fet que siguin les classes més desfavorides qui estiguin pagant les conseqüències d’una crisi generada, en bona part, per la cobdícia i els moviments especulatius dels mercats financers. I que tot això fa que no sigui una crisi més, de les que hem conegut en els darrers 40 o 50 anys, sinó que ens està portant a un camí molt perillós, que ens fa recular respecte a les conquestes socials, laborals i d’igualtat d’oportunitats.

Per això, l’esperança per sortir de la crisi ha de passar necessàriament, a més de confiar en el nostre potencial humà, per unes polítiques justes, que no vagin en detriment de les necessitats bàsiques de la ciutadania i que garanteixin la pau i la cohesió social.

La pregunta clau és: I això com es pot fer en l’actual moment de falta de liquidesa econòmica? Doncs es fa posant per davant les polítiques socials i de reactivació de l’economia. És molt habitual sentir a dir, des de posicions conservadores, que no hi ha recursos suficients per mantenir l’Estat del benestar tal com el coneixíem i que el que ha de primar ara és exclusivament l’austeritat. Això es tradueix en les retallades dels serveis públics (educatius, sanitaris i de serveis socials) que estem patint en els darrers anys.

Doncs bé, cada vegada sembla més evident que l’aplicació d’aquesta política d’austeritat compulsiva o "d’austericidi" és una medicina que el que està fent és matar el malalt. El que cal són polítiques decidides des de les administracions públiques per reactivar el consum i l’economia, i dignificar la vida dels col·lectius amb més necessitats.

Són possibles altres polítiques, més enllà de les retallades, per poder sortir de la crisi. Són possibles i necessàries propostes per reactivar l’economia i el consum, fent fluir els crèdits a les pimes i les famílies. A això s’haurien de destinar bona part dels recursos que Europa ens va donar per rescatar el sistema bancari. És una qüestió de prioritats.

En el cas d’Esplugues, l’Ajuntament també està fent servir els recursos i competències que té per pal·liar els efectes de la crisi. En matèria social, s’estan fent cada vegada més esforços, juntament amb les entitats, per atendre les necessitats de les famílies que són derivades al programa d’aliments. Al mateix temps, vetllem perquè les famílies amb menys recursos tinguin ajuts d’emergència social i beques per a menjador escolar, participació en activitats educatives, esportives, culturals i socials (hem passat de 422 al 2005 a 698 al 2012).

 Un altre exemple d’actuació social: des de 2011, s’han evitat més de 150 casos de desnonaments a la ciutat. Molts han estat a través de prestacions econòmiques d’emergència destinades a resoldre problemes relacionats amb l’habitatge, principalment de lloguer. Però, a més, des d’aquest gener hem posat en marxa un servei de mediació per resoldre problemes amb hipoteques i lloguers, a l’Oficina Municipal d’Habitatge, que ja ha donat els primers fruits: ha aconseguit suspendre l’execució de 4 desnonaments i ha ajudat a altres 19 famílies a mantenir els seus pisos gràcies a la renegociació de la hipoteca o el lloguer.

I també a nivell local, totes les forces polítiques, amb representació a l’Ajuntament hem signat un Pacte per l’Ocupació i la Reactivació Econòmica, que s’està traduint, de moment, en subvencions per contractar persones d’Esplugues a l’atur i en ajuts fiscals per a la creació de noves empreses.

En definitiva, és qüestió de prioritzar i posar  l’accent en allò que realment és necessari.

Enllaços de l'Ajuntament

twitter icon flickr icon youtube icon