Esplugues, Ciutat Amiga de la Infància
(Article publicat a EL FAR, novembre 2018)
Esplugues és una ciutat compromesa amb la infància. Tant és així que la mateixa UNICEF Espanya ha reconegut fa pocs dies la nostra ciutat amb el segell de Ciutat Amiga de la Infància (2018-2022). Estem orgullosos d’aquest títol, que és un premi per a tothom, especialment per a la xarxa que hem anat teixint a la ciutat des de fa dècades.
És una distinció que reivindica el compromís i l'esforç que realitzem ajuntaments, mancomunitats i altres governs locals per incorporar la infància i l’adolescència en el centre de la nostra agenda política. Avui som 274 els governs locals que comptem a tot l’Estat amb aquest reconeixement, i a Catalunya, de moment, som 16.
El que es reconeix amb aquest segell són totes les polítiques adreçades a la infància i l'adolescència que es realitzen des de l'Ajuntament d'Esplugues, i també eI conjunt d'activitats que es desenvolupen a la ciutat. Una de les més destacades és el Consell d'Infants, reconegut com una bona pràctica URBACT a Europa, que permet donar veu als més petits i potenciar l'esperit de participació democràtica.
Precisament la infància és el centre d’atenció del Pla Educatiu d’Entorn que vam aprovar la setmana passada per a aquest curs escolar 2018-2019, i que inclou 28 activitats que impulsem conjuntament entre Ajuntament, Generalitat i centres educatius per fomentar l’equitat entre tot l’alumnat, l’educació intercultural i el foment de la convivència. Una eina idònia per promoure l’èxit educatiu de tot l’alumnat de la ciutat i la seva formació integral com a persones.
Es tracta de projectes tan engrescadors com L’Escola Sona, que apropa l’Escola Municipal de Música a centres de primària; els Petits Talents Científics, que amb la Fundació Catalana per la Recerca fomenta l’experimentació i la indagació per despertar la curiositat d‘infants envers les ciències; o el Bagul Esportiu, que diversifica l’aprenentatge de jocs més enllà del futbol a l’hora del pati.
Una tasca que ens ajuda a formar l’alumnat de les nostres escoles per ser millors persones, i que no seria possible sense el treball conjunt amb escoles, associacions de mares i pares i esplais de lleure. És treball en xarxa al servei de la infància. Una trajectòria que ara portarà Esplugues a ser un dels cinc municipis catalans que impulsaran una experiència pilot de revisió d’aquests plans amb l’objectiu de potenciar el vessant inclusiu i de cohesió social. Una gran notícia que siguem pioners en polítiques inclusives a les escoles.